Ishockey i Sverige

Ishockey är tillsammans med bland annat innebandyn och fotbollen Sveriges populäraste sporter. Det gäller både antalet utövare på hobby- till elitnivå samt antalet personer som regelbundet går på matcher och hejar på sitt lag. Hockeyn i Sverige har funnits sedan 1920-talet och har sedan dess utvecklats till den stora sport den är idag. Det finns runt 350 stycken ishallar i detta avlånga land och de flesta av dessa har en hemmaklubb som finns representerad på olika sätt inne i hallen.

De flesta städer har ett eller flera hockeylag som representerar staden eller en stadsdel. Dessa lag har fans som uttrycker sitt stöd genom olika typer av kläder. I hockey gäller det främst olika tröjor, halsdukar och kepsar/mössor. På läktarna under matcherna går hejaramsorna varma och det är allt som oftast en god, familjär stämning bland ett lags fans.

Ishockeyn är nationellt uppdelad i olika ligor och säsonger där olika lag tävlar beroende på tidigare resultat. Högstaligan i Sverige går under namnet SHL och lagen som inte når upp till denna får i sin tur spela i Hockeyallsvenskan. Då hockey är en könssegregerad sport talas det ofta separat om damhockey och herrhockey. Den senare refereras oftast till som enbart ishockey eller hockey.

Under högsäsongerna finns det matcher att se varje dag och de nationella sportnyheterna är mycket bra på att hålla fans uppdaterade om både ”sina” och motståndarnas lag så det går att följa även på distans. När världsmästerskap och andra internationella matcher spelas går dessa att följa i såväl media som på tv, samt via en mängd användbara hemsidor som till exempel publicerar hockey vm tabell och resultat för den som vill hålla sig uppdaterad.